Kylmän sodan varhemmilta vaiheilta tutut tiedusteluorganisaatioiden keskinäiset kamppailut kiihtyivät jälleen 1980-luvun alkupuolella ja johtivat usein välikohtauksiin.
Tiedusteluorganisaatioita käytettiin myös harhautukseen ja mielialaa muokkaaviin psykologisiin operaatioihin. Runsaasti huomiota saivat osakseen muun muassa Ruotsin rannikolla tehdyt sukellusvenehavainnot ja niistä seuranneet jahdit. Niistä oli vaikea saada selkoa, eikä vieläkään ole helppoa selvittää, mitä kaikkea noissa yhteyksissä tapahtui.
Suurinta tuhoa syntyi reitiltään poikenneen korealaisen matkustajakoneen alasampumisesta Neuvostoliiton ilmatilassa Sahalinin saaren yllä 1.9.1983. Tapahtuma liittyi samanaikaisesti käynnissä olleeseen amerikkalaisen tiedustelukoneen jäljitykseen. Yhdysvallat käytti propagandassaan tapausta hyväksi ja syytti Neuvostoliittoa, mutta jälkeen päin on todettu kyseessä olleen vahingon, johon myötävaikutti useita tekijöitä, ei vähiten korealaisen miehistön karkea suunistusvirhe tai tahallinen lentoreitin oikaisu Neuvostoliiton ilmatilaa luvattomasti hyväksikäyttäen.