Varsovan liiton piirissä kommunistipuolueet olivat poliittinen hallintakoneisto, joten ideologian puhtaudesta tuli arvo sinänsä. Tästä edelleen seurasi, että valtioiden vallanpitäjät kokivat pienetkin yritykset kansalaisvapauksien lisäämiseksi koko järjestelmän ylläpitoa vaarantaviksi.
Kun taloudelliset vaikeudet lopulta 1980-luvulla pakottivat Neuvostoliiton Mihail Gorbatshovin kaudella lisäämään talouden ja yhteiskunnan avoimuutta, seurauksena olikin itäblokin hajoaminen. Silti on vaikea toisaalta tehdä johtopäätöstä, että kovan kurin ylläpitäminen olisi pelastanut Neuvostoliiton ja sen liittolaismaat romahdukselta. Se olisi saattanut tulla paljon väkivaltaisempana, jos painetta ei olisi purettu ajoissa.
Vaikka Gorbatshovin kaudella Neuvostoliiton hajoaminen kiihtyi nopeasti, maa ei välttämättä ollut vielä romahdustilassa. Viime hetken yritys Neuvostoliiton säilyttämiseksi voimatoimilla kesällä 1991 ei enää onnistunut, vaan seurauksena oli Neuvostoliiton hajoaminen ja vuosikymmenen kestänyt yhteiskunnallinen ja taloudellinen mullistus. Siinä toiset voittivat ja toiset hävisivät. Se siis tiedetään, mutta ei voida tietää, mitä toisenlaisella ja ajoissa aloitetulla uudistusohjelmalla ehkä olisi saatu aikaan.