Yhdysvalloilla oli sodan päättyessä palveluksessa kaikkiaan 12 miljoonaa sotilasta. Amerikkalaisten joukkojen kotiutus Euroopasta oli varsin nopeaa. Niihin kuului 3,1 miljoonaa sotilasta toukokuussa 1945, mutta vuoden kuluttua jäljellä oli enää 391 000. Seuraavana vuonna amerikkalaisjoukkojen kotiuttaminen yhä jatkui. Yhdysvaltojen tarkoituksena oli jättää sotilaita Eurooppaan vain miehitystehtäviin tarvittava määrä.
Englantilaiset vähensivät Saksan antautumista seuranneen vuoden kuluessa sotilaitaan manner-Euroopassa 1,3 miljoonasta vajaaseen puoleen miljoonaan. Kanadalaiset vetivät kaikki 300 000 sotilastaan kotimaahan.
Myös Neuvostoliitto vähensi sodan päättymisvaiheen aikaista, kaikkiaan 11 miljoonan sotilaan asevoimaansa niin, että vuonna 1948 palveluksessa oli 2,5 miljoonaa sotilasta. Neuvostoliitolla oli miehittäessään Saksaa ja Itävaltaa oikeus pitää joukkojaan myös niiden selustayhteyksillä Puolassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Romaniassa.
Sodan aikana muihin maihin tulleet joukkonsa Neuvostoliitto poisti vuoden 1946 kuluessa. Vetäytyminen tapahtui muun muassa Tanskalle kuuluvalta Bornholmin saarelta ja Pohjois-Norjasta. Myös Tshekkoslovakiasta neuvostojoukot vedettiin pois kohta sodan jälkeen.