Amerikan ääni (Voice of America, VOA) perustettiin tukemaan propagandalla amerikkalaisten ja liittoutuneiden sodankäyntiä 1942. Kylmän sodan aikana luotiin Neuvostoliiton ympärille edellisen lähetysasemia täydentäen lyhytaaltoasemien ketju varmistamaan, että lähetykset olivat kuultavissa ymmärrettävällä kielellä Neuvostoliiton ja itäblokin eri osissa.
Neuvostoliiton eri kansanryhmiin pyrki vaikuttamaan Radio Liberty, ” A Free Voice of the Peoples of the Soviet Union” ja Varsovan liiton maihin Radio Free Europe. Näillä vuosina ketjuilla oli omia lähettimiä Länsi-Saksassa, Espanjassa ja Portugalissa sekä Libertyllä myös Taiwanilla.
Neuvostoliiton ja itäblokin propagandajärjestelmä koostu Moskovan radion kotimaan- ja ulkomaanpalveluista releasemineen itäblokissa ja muun muassa Kuubassa. Lähiulkomaille suunnattuun lähetystoimintaan osallistuivat neuvostotasavaltojen alueelliset palvelut. Uloimman kehän muodostivat itäblokin maiden radioyhtiöt kohdistaen lähetyksiään eritysesti myös maanmiehiinsä muissa maanosissa.
Neuvostoliitossa ja itäblokin maissa toimi noin 2000 häirintäasemaa läntisiä radiointeja vastaan.
Kirjallisuutta
- Pertti Salminen: Yleisradiotoiminta politiikan apuvälineenä, tutkimustyö ja esitelmä, Sotakorkeakoulu 28.4.1986.
- World Radio and Television Handbook vuosikirjat 1984 ja 1985.
- DX-kuuntelija, vuosikerrat 1968-1992. Radio Free Europe
Linkkejä
- Radio Free Europe, https://fi.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe
- Radio Free Europe/Radio Liberty, https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe/Radio_Liberty
- Voice of America, https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_of_America